نوروفیدبک

نوروفیدبک یکی از جدیدترین روش‌‌های درمانی برای درمان اختلالاتی نظیر بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD)، اضطراب، سردردهای میگرنی و اختلالات خواب می‌باشد. در این روش، با استفاده از پسخوراند عصبی مبتنی بر امواج مغزی ثبت شده از مغز فرد، مغز از عملکرد خود آگاهی یافته و متعاقبا عملکرد مغز اصلاح می‌یابد.

نوروفیدبک neurofeedback

در این روش سنسورهایی که الکترود نامیده می­شوند بر روی پوست سر بیمار قرارمی­ گیرند. این سنسورها فعالیت الکتریکی مغز فرد را در غالب امواج دلتا (امواج بسیار آهسته)، تتا، آلفا (امواج غالب در مغز) و بتا ثبت می‌کنند. سپس پسخوراند عصبی و یا فیدبک به صورت همزمان با ثبت امواج به فرد داده می‌شود. امواج مغزی ثبت شده در اثر فعالیت نواحی عمقی مغز بوجود آمده و بسته به عملکرد مغز، افزایش یا کاهش می‌یابند. به عبارتی، زیاد یا کم بودن این امواج می‌تواند دلیل بر وجود برخی از اختلالات روانپزشکی در فرد باشد.

این بازخورد به صورت تصاویر و یک سری اصوات بوده و به فرد نشان می‌دهند که چه زمانی مغز عملکرد مطلوب و چه زمانی عملکردی نا مطلوب دارد. بدین صورت است که مبتنی بر نظریه شرطی-عاملی، عملکرد مغز در طی جلسات اصلاح شده و مشکلات ناشی از بدعملکردی مغز رفع می‌شود. استفاده از این روش، عوارض جانبی بسیار کمتری در مقایسه با روش دارو درمانی داشته و نیز در صورت اجرای صحیح، ماندگاری بسیار بیشتری دارد.

نوروفیدبک انواع مختلفی دارد که اگر بخواهیم به صورت ساده دسته بندی اولیه‌ای انجام دهیم، به دو صورت سنتی و جدید انجام می‌شود. جدیدترین نسل از این روش، نوروفیدبک لورتا (Loreta Neurofeedback) و نوروفیدبک Brain Surfer نام دارند. این دو نوع نوروفیدبک، به عنوان آخرین نسل از نوروفیدبک، در مرکز نوروتراپی آسایش انجام می‌شوند.

گروه نوروتراپی آسایش اولین مرکزی است در ایران که از نوروفیدبک ۱۹ کاناله برای درمان در حوزه نوروتراپی استفاده می کند و همچنین در حال حاضر، تنها مرکز نوروتراپی در ایران است که از نوروفیدبک Brain Surfer، به عنوان آخرین نسل از این روش برای درمان مراجعین خود بهره می‌برد. استفاده از نسل جدید نوروفیدبک سبب اثرگذاری بیشتر، کاهش تعداد چلسات و ماندگاری بیشتر می‌گردد.